Ракети поразиха израелски курорт и йорданско пристанище
Ракети поразиха израелски курорт и йорданско пристанище / снимка: Reuters, архив

Ракетен залп от Синайския полуостров в Египет порази днес израелския курорт Ейлат и йорданския пристанищен град Акаба, разположени на Червено море, предаде Ройтерс. Четирима мирни жители са ранени, един от които сериозно, когато ракета удари хотел в Акаба, съобщи източник от йорданското министерство на вътрешните работи.

Израелската полиция не съобщи за жертви в Ейлат. Командващият на полицейския корпус в града Моше Коен заяви по израелското радио, че неговите сили се опитват да разберат дали петте експлозии, чути в града тази сутрин, са били резултат от ракетен или артилерийски обстрел. Според него две от предполагаемите ракети или снаряди са паднали в морето, а една е поразила Акаба. Коен предположи, че ракетите са били изстреляни от Синайската пустиня в съседен Египет - плацдарм на ислямски екстремисти в миналото.

Акаба бе ударена на 22 април от поне една ракета, която според израелски медии е била изстреляна също от Синай. При тази атака нямаше ранени. През 2005 г. американски бойни кораби бяха обстрелвани с ракети в пристанището на Акаба. Ракетите пропуснаха целите си и убиха йордански войник на сушата. Отговорността за нападението пое групировка, свързана с Ал Кайда. Две години по-късно палестински атентатор самоубиец, проникнал през Синай, се взриви в хлебопекарна в Елиат и погуби трима души, отбелязва БТА.

Представители на египетските сили за сигурност обаче заявиха, че ракетите по всяка вероятност не са били изстреляни от Синайския полуостров, както твърди Израел, предадоха ДПА и АП. Анонимните представители се позоваха на разследване, извършено спешно от египетската полиция. Те отрекоха също така присъствието на всякакви екстремистки организации в Синай. Кметът на Ейлат Меир Ицхак Халеви заяви по израелското радио, че няма признаци някоя от ракетите да е попаднала в границите на града.

Йордания и Египет са единствените арабски държави, които са сключили мирни договори с Израел. Отношенията им обаче  охладняха, след като Израел смаза палестинското въстание на Западния бряг и ивицата Газа през 2000 г., припомня Ройтерс.