/ Президентство
Каквато и да е историята и какъвто и да е претекстът за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет на страната, жертвите, разрушенията и огромните страдания. Това заяви президентът Румен Радев след разговор с румънския му колега Клаус Йоханис в Букурещ.

Той подчерта, че средата за сигурност в региона е коренно променена заради непосредствената близост на войната. "Системата за сигурност, градена в Европа с десетилетия рухва пред очите ни. Разрушаването на системите и пътищата за доставки, прекъсването на линиите за комуникации в акваторията на Черно море, налагането на невиждани до сега санкции на Русия, както и застрашените енергийни доставки поставят нашите икономики и социални системи пред огромно изпитание", категоричен беше Радев на съвместна пресконференция с Йоханис. Той добави, че освен координацията около бежанската криза и отбранителната сигурност, България и Румъния имат като обща цел членство в Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Драгомир Заков: Няма военна заплаха за България

Държавният глава изтъкна, че се прави всичко възможно страната ни да предостави на бежанците от Украйна не просто покрив и храна, а да им дадем възможност за работа, за храна, за медицинско обслужване. "България е особено съпричастна не само защото имаме повече от 300 хиляди души българска диаспора в Украйна, не само защото имаме дълбоки културни и исторически връзки с украинския народ, но защото и като общество споделяме хуманни ценности", добави той.

Радев и Клаус Йоханис
Президентство


Радев поиска български самолети и пилоти да охраняват небето ни

Румен Радев поиска да бъде намерен ясен отговор дали изтребителите МИГ-29 ще могат да се обслужват в Русия, както и да се проучи дали това може да се случва в друга държава. В противен случай рискуваме небето над България да остане без охрана, предупреди още президентът. Той подчерта, че причината да поиска български самолети с български екипажи да охраняват страната не е защото е против  съвместния Еърполисинг.

„Той дава възможност не само за по-голяма сигурност, но и за по-добра подготовка на нашите екипажи. Но аз съм категорично против България да загуби тази способност. Ако допуснем това поради безхаберие, невежество или истерична идеологизация на проблема, означава България да абдикира от защитата на собственото си въздушно пространство и от задълженията си спрямо колективната отбрана в НАТО”, предупреди държавният глава.