Янукович отправи призив към властите в Киев
Янукович отправи призив към властите в Киев / снимка: БГНЕС

Сваленият от власт бивш президент на Украйна Виктор Янукович коментира проведените в Донецка и Луганска област референдуми, като подчертава високата избирателна активност и резултатите и изразява становището, че "пределът на търпението на украинския народ вече настъпил".

„Абсолютното болшинство от гражданите на Донбас участваха в референдума и дадоха гласа си за различна форма на държавност от тази, в която безнаказано могат да се нарекат гражданите терористи и безнаказано да бъдат убивани", казва в изявлението си Янукович, цитиран от Фокус, и добавя: „Затова пределът на търпението на украинския народ вече настъпи".

„Мога да призная някои свои стратегически грешки, но дълбоко съм уверен, че властта, кариерата или финансовият успех не са по-скъпи от човешкия живот", отбелязва Янукович и допълва: „Кървавата хунта вече е убила повече от 300 мирни граждани. Призовавам ги да спрат незабавно".

В изявлението на бившия президент се добавя: „Може да опитате да игнорирате резултатите от референдума, но нито вие, нито Европа, нито другите страни вече не можете да не признаете - че няма никакви терористи и че водите война срещу собствения си народ".

Янукович настоява за "незабавното изтегляне на наемниците и войската от територията на Донецка, Луганска, Одеска и други области, и за прекратяването на насилието срещу украинския народ".