Янукович изнесъл от Украйна 32 млрд. долара
Янукович изнесъл от Украйна 32 млрд. долара / снимка: БГНЕС, архив

Бившият президент на Украйна Виктор Янукович и обкръжението му са изнесли при бягството си от страна най-малко 32 млрд. долара. Това твърди временният главен прокурор на Украйна Олег Махницки в интервю за американския „Файненшъл Таймс”.

„Руската федерация официално укрива престъпници като Янукович, Пшонка и Захарченко, като не признава вината им. Главният прокурор на Русия Юрий Чайка заяви публично, че Русия няма да ги предаде. По последни оперативни данни само в Русия са изнесени най-малко 32 млрд. долара. Най-страшното е, тези средства сега се влагат в поощряването на масовите убийства и финансирането на сепаратизма в Украйна”, казва Махницки.

През февруари т.г. се появи информацията, че сваленият от власт президент на Украйна е притежавал цяла автомобилна колекция. В резиденцията на Виктор Янукович, който продължава да е в неизвестност, е бил открит внушителен автопарк.

Сваленият президент е колекционирал както съвременни коли, така и автомобили от времето на СССР, допълва БГНЕС. Той е притежавал реставрирани модели „Победа”, „Запорожец”, правителствени волги и чайки. Сред западните автомобили се открояват „Ролс-ройс” от 1950 г., BMW, „Форд Хот род” от 1934 г., „Шевролет Импала”, както и две суперлуксозни бентлита.

По същото време украинците успяха да видят в какъв лукс е живял президентът им в резиденцията си в района „Межигорие” на Киев. Хиляди граждани се стекоха да разгледат изоставената сграда след като Янукович беше свален от власт и обявен за издирване.