Янукович: Ако КС на Украйна не реши за указа на Юшченко, трябва да бъде разпуснат
Янукович: Ако КС на Украйна не реши за указа на Юшченко, трябва да бъде разпуснат / снимка: BGNES

Украинският премиер Виктор Янукович смята, че ако Конституционният съд на страната не успее да вземе решение за законността на указа на президента на Украйна Виктор Юшченко за разпускане на парламента, то самият съд трябва да бъде разпуснат.

“Кога ще има решение на Конституционния съд? Някои неща подсказват, че съдът ще заседава половин година. Ще чакаме ли половин година? Година? Ще почакаме година. Ако се убедим, че Конституционният съд не е способен да взема решения и се намира под влиянието на една или друга политическа сила, тогава трябва да вземем решение да разпуснем този Конституционен съд”, каза премиерът в интервю за полски медии днес, съобщава пресслужбата на правителството, цитирана от БГНЕС.

По думите на Янукович в такъв случай се взема решение за предсрочни избори, а Главната прокуратура трябва да разследва причините за неспособността на Конституционния съд да вземе решение относно указите на президента. “Главната прокуратура трябва да доведе това дело до края – кой е усложнил работата на Конституционния съд, кой е виновен: политиците или самите съдии”, каза премиерът.