И пързалянето на лед във Виена вече не е същото
И пързалянето на лед във Виена вече не е същото / iStock/Getty Images
Площадът пред кметството на австрийската столица Виена ще се превърне в голяма ледена пързалка по време на предстоящата нова трета карантина в Австрия, предаде ДПА. Но пързалящите се там ще спазват мерките за социална дистанция, поясни кметът на Виена Михаел Лудвиг.

Спазването на правилата ще става с помощта на аларма, която ще се носи от посетителите и ще предупреждава, когато дистанцията се наруши и хората се доближат на по-близо от 2 метра един до друг.

Когато на пързалката са дошли двама свързани помежду си хора, то алармата може да се програмира така, че да си мълчи, когато те се пързалят заедно. Устройството освен това пази данни за близко социално взаимодействие и позволява на здравните власти да проследяват нови случаи на зараза.

Новият локдаун в Австрия влиза в сила в събота. Австрийците ще трябва да си останат у дома за три седмици. Те ще могат да излизат само за работа, по неотложни причини или да упражняват спорт навън заедно с хора от същото домакинство, което прави възможно за виенчани да ползват новата пързалка.

В Австрия има 1260 нови случая на зараза за последните 24 часа. Броят на заразените на 100 000 души в последните 7 дни е 165.

Източник: БТА