Първите назначения на новия украински президент се приемат критично

/ БГНЕС
Първите назначения на новия украински президент Володимир Зеленски предизвикаха критични реакции в страната, а изборът му за шеф на президентската администрация даже е смятан за незаконен, предаде АФП.

Зеленски разпусна украинския парламент, насрочи избори за 21 юли

Ден след встъпването си в длъжност Зеленски обяви снощи първите си назначения, които бяха очаквани с нетърпение след неясните му предизборни изказвания каква ще е неговата управленска програма и кой ще влезе в екипа му, когато само обеща, че ще "разбие системата" и ще поднови националните елити. Новият украински президент избра за началник на администрацията си Андрий Богдан, един от главните съветници в кампанията му, но също адвокат на олигарха Игор Коломойски.

Разпадна се управляващата коалиция в украинския парламент

Зеленски е обвиняван, че е марионетка на Коломойски. Той обаче отхвърля тези твърдения и уверява, че няма никакви политически връзки с него. Коломойски е заподозрян в източването на 5,5 млрд. долара от най-голямата украинска банка, "Приватбанк", която бе спешно национализирана през 2016 г.

В юридическо отношение назначението на Андрий Богдан, който е заемал длъжности в правителството на сваления проруски президент Виктор Янукович, бе определено от някои анализатори като нарушение на закона за лустрация на кадрите от режима на бившия държавен глава. Богдан отрече да е нарушавал етични или правни норми и заяви, че законът е несправедлив към него. Според влиятелния вестник "Дзеркало Тижня" специалният пратеник на САЩ за Украйна Кърт Волкър твърдо е приканил Зеленски да не назначава Богдан заради връзките му с Коломойски.

Външният министър на Украйна съобщи, че ще подаде оставка

Новият украински президент бе принуден да анулира указа си за назначаване на зам. външния министър Олена Зеркал за зам.-началник на администрацията му, като според някои медии тя е отказала длъжността. "Кариерата не бива да е в разрез с ценностите и принципите", каза единствено Зеркал по този въпрос.

Друго критикувано кадрово решение на Зеленски е днешното назначаване на лидера на партията му Иван Баканов за заместник-началник на службите за сигурност. Баканов, който няма никакъв опит в тази област, е приятел от детинство на Зеленски и бивш директор на групата му за спектакли "Квартал 95".

Тези назначения предизвикаха отрицателна реакция на инвеститорите, заяви Томас Фиала, шеф на инвестиционната група "Драгон Капитал" в Киев. "Трудно е да си представи човек, че някой от обкръжението на Коломойски ще се завърти на 180 градуса и ще започне да работи за благото на страната, а не на олигарсите", добави той.
БТА