Путин задължи чиновниците да предават получените подаръци
Путин задължи чиновниците да предават получените подаръци / снимка: БГНЕС, архив

Руският президент Владимир Путин поиска висшите чиновници не само да докладват на администрацията на държавния глава за получените подаръци и стойността им, но и да ги предават, съобщи ТАСС.

Указът на Путин е публикуван на официалния руски правен портал и включва реда, по който ще се извършва уведомяване за получаването на подаръка.

Секретарят на Съвета за сигурност, ръководителите на федералните органи на изпълнителната власт, специалният пълномощник по защитата на правата на предприемачите и висшите длъжностни лица в руските региони ще трябва да уведомяват президентската администрация за всички получени подаръци.

Изключение се прави само за канцеларски материали, предоставени за протоколни събития, цветя и "ценни подаръци", връчени като награда.

След получаването на подаръка чиновникът трябва да го предаде до три дни след получаването или връщането си от командировка. Лицето, предало подаръка, може да подаде и заявление за откупването му.

Подаръците, които не бъдат откупени, могат да се използват за дейността на президентската администрация, деловодството на президента и други структури.

Източник: БТА