Руският президент Владимир Путин подписа указ за увеличаването на числеността на въоръжените сили на Русия, като броят им ще нарасне от 1,9 милиона на 2,04 милиона души, съобщи Ройтерс.

Увеличението е със 137 000 души, с които броят на военнослужещите в руската армия ще достигне 1,15 милиона души. Според постановлението, публикувано на интернет портала на руското правителство, промените ще влязат в сила от 1 януари.

За последно Путин беше променил броя на военнослужещите в руската армия през ноември 2017 г., когато го фиксира на 1,01 милиона души от общата численост на въоръжените сили, наброяваща тогава 1,9 милиона души.

Шойгу: Нарочно забавихме темпото в Украйна, за да се намалят цивилните жертви

Кремъл заяви, че в това, което нарича "специална военна операция" в Украйна, участват само доброволци, като отхвърли твърденията, че обмисля широка мобилизация, съобщи Асошиейтед прес.

Русия не е съобщила колко жертви е дала в Украйна от първите седмици на инвазията, когато заяви, че броят на загиналите руски войници е 1351. Според оценки на Запада, действителният брой може да е поне 10 пъти повече от това, а Украйна твърди, че е убила или ранила най-малко 45 000 руски войници от началото на конфликта, започнал на 24 февруари. Киев също не желае да публикува информация за загиналите украински войници, но в понеделник ръководителят на въоръжените сили на Украйна съобщи, че почти 9000 военнослужещи са загинали от началото на военните действия.

В указа на Путин не става ясно как ще бъде постигнато увеличението в броя на военнослужещите, но в него се дават инструкции на правителството да предвиди съответния бюджет.

Според годишен доклад на Международния институт за стратегически изследвания, Русия е разполагала с 900 000 активни военнослужещи в началото на тази година и военни резерви, наброяващи 2 милиона души, които са служили през последните 5 години.
БТА