Путин: Русия спаси живота на Янукович
Путин: Русия спаси живота на Янукович / снимка: Guliver/Getty Images

Русия е спасила живота на бившия украински президент Виктор Янукович, тъй като организаторите на "държавния преврат" в Киев имали намерение да го отстранят физически.

Това заявява руският президент Владимир Путин в документален филм по случай
годишнината от анексирането на Крим, който ще бъде излъчен довечера по руската телевизия "Россия 1", предаде ТАСС.

Животът на бившия украински президент и неговото семейство бил в опасност в резултат на "революцията" за превземане на властта в Киев, посочва Путин, цитиран от Ройтерс.

Във филма Владимир Путин разказва, че извикал посред нощ в Кремъл ръководителите на службите за сигурност и на министерството на отбраната, за да организират мисия за спасяване на живота на президента на Украйна, тъй като "иначе просто щяха да го ликвидират". Руските служби веднага започнали да следят всяко движение на кортежа на Янукович, местонахождението му и телефонните му разговори.

С цел извеждане на бившия украински президент от Украйна руските служби доставили тежкокалибрени гранатомети и се подготвили да го вземат направо от Донецк - по суша, по море и по въздух, уточнява ТАСС. Това се случило през нощта на 22 срещу 23 февруари 2014 година.

Заседанието приключило около 7 ч. сутринта и накрая Путин казал на колегите си: "Принудени сме да започнем работа, целяща да върне Крим към руската територия". Според руския президент разрастването на национализма подтикнало руснаците да помогнат на жителите на Крим.

"Поставих определени задачи, но веднага подчертах, че ще действаме, само ако сме абсолютно убедени, че това желаят самите хора, които живеят в Крим", разказва Путин във филма. Руският президент твърди, че според вътрешно социологическо
изследване 75 процента от жителите на Крим желаели да се присъединят към Русия.

Източник: БТА