/ БГНЕС
Зависимостта на руската икономика от приходите от нефт и газ постепенно намалява, но е невъзможно напълно да се отървем от нея с едно щракване на пръстите, заяви руският президент Владимир Путин.

„Бихме искали да се измъкнем [от петролната зависимост] и постепенно го правим, между другото“, каза той в интервю за проекта на ТАСС „20 въпроса към Владимир Путин.“ „Но отнема време, не можете да го направите с едно щракване на пръстите си“, добави президентът.

Путин: Отрицателното влияние на коронавируса върху икономиката вече се усеща

Държавният глава отбеляза, че се притеснява от застоя на реалните доходи на руснаците, което обясни с рязкото - почти двойно, спадане на цените на енергийните източници.

Путин призна, че гражданите на страната не могат да „чакат с години“ решение на въпроса за растежа на реалните доходи. "Аз отлично разбирам това, като цяло разбирам, че това е един от основните социални проблеми. Трябва да направим нещо, правителството трябва да направи нещо, има много начини", подчерта руският лидер.

Според него "наред с обръщане внимание на инфлацията е необходимо да се повишат реалните доходи на гражданите - това е напълно очевидно".

Путин: Русия няма да воюва с никого, но и никой не трябва да върви срещу нея

"В контекста на нашата икономическа структура това не е толкова просто, но правителството определено е задължено да положи допълнителни усилия. Сега обсъждаме това", заяви държавният глава. Той отбеляза, че за решаването на този проблем са инициирани национални проекти, "с цел промяна на структурата на икономиката и тласък на развитието на собствена основа".

Отговаряйки на въпроса на журналиста на ТАСС Андрей Ваденко за личната отговорност на длъжностните лица за намаляване на доходите на населението и увеличаване на бедността, президентът припомни, че тук може да става дума и за фактори, които не зависят от властите на страната.

„Имате обективни обстоятелства, както разбирате“, обясни той.

Путин предложи в руската конституция да се впише, че бракът е съюз между мъж и жена

„Какво може да се каже за личната отговорност, ако цените на петрола паднат на световния пазар?“

Освен това Путин обърна внимание на значително намаляване на инфлацията в сравнение с 90-те години. "През 1999 г., когато станах премиер, тя [инфлацията] беше 35-36%, според мен през 1992 г. беше 2600 процента", припомни президентът, като посочи, че сега това число „се върти около 3%“.

Той подчерта, че това е от голямо значение за гражданите, защото „хората наистина усещат, когато инфлацията се повишава и цените се покачват“. „В действителност хората усещат това с портфейла си“, каза президентът.
БГНЕС