Путин призна, че Русия помогнала на Янукович да избяга в Крим
Путин призна, че Русия помогнала на Янукович да избяга в Крим / БГНЕС

Русия е помогнала на бившия украински президент Виктор Янукович да избяга в Крим, където е прекарал няколко дни, като припомни, че по това време полуостровът е бил все още част от Украйна. Това призна пред дискусионния форум "Валдай" руският президент Владимир Путин. "Ще каза откровено, той помоли да бъде изведен до Русия, което ние и направихме", каза още той.

Путин заяви, че кризата в Украйна е довела до влошаване на международните отношения, но самата криза е "производна от разбалансирането на международните отношения". Според него положението в югоизточните части на Украйна ще навлезе окончателно в задънена улица, ако "не дай Боже, някой се изкуши да употреби сила".

Според риския президент решението за насрочване на референдум в Крим не е било взето от Русия, а от легитимния кримски парламент. Путин разказа: "Като видяха как се развиват събитията, хората в Крим почти веднага се вдигнаха на оръжие и се обърнаха към нас с молба да им помогнем да проведат тези мероприятия, които искаха да осъществят". "Няма да крия, че използвахме нашите въоръжени сили за блокирането на украинските военни подразделения. Но това беше направено не за да бъдат заставени хората да гласуват", каза той. По думите на президента хората са отишли на изборите "като на празник" и са направили своя исторически избор.

Пред форума "Валдай" Владимир Путин обърна внимание и на положението в Близкия изток. Той окачестви като погрешна политика на Израел да заселва евреи на арабските територии и изрази надежда, че тази практика ще бъде прекратена. В отговор на въпрос той каза, че близкоизточният конфликт е "извънредно сложен", но Русия е готова да вложи в неговото регулиране "всички свои възможности, вкл. и добрите си отношения с участниците в този конфликт". Преди това той припомни, че в Израел живеят много бивши съветски граждани, а Москва има традиционни добри отношения с арабските страни.

Източник: БТА