Путин предупреждава Украйна да не прилага споразумението за асоцииране с ЕС
Путин предупреждава Украйна да не прилага споразумението за асоцииране с ЕС / снимка: БГНЕС

Русия ще отреже достъпа на Украйна до руските пазари, ако Киев приложи дори част от споразумението за асоцииране с Европейския съюз, предупреждава в писмо руският президент Владимир Путин, втвърдявайки позицията си по споразумението, което е в центъра на сегашното напрежение между Русия и Запада, съобщи Ройтерс.

Писмото е адресирано до украинския президент Петро Порошенко и в него Путин заплашва, че дори промяна в националното законодателство на Украйна с цел прилагане на споразумението ще доведе до незабавна реакция от Москва.

"Ние все още смятаме, че само системни поправки в споразумението, които отчитат целия спектър от рискове за руско-украинските икономически връзки и за цялата руска икономика, ще позволят да се задържи съществуващото търговско и икономическо сътрудничество между Руската федерация и Украйна", пише Путин в писмото с дата 17 септември.

Руският президент не навлиза в подробности относно евентуалните ответни мерки, но миналата седмица премиерът Дмитрий Медведев подписа заповед за орязване на достъпа до Русия на украинските износители. Тези мерки предстои да влязат сила, припомня Ройтерс.

Значително увеличаване на митата би означавало загуби от 3 милиарда евро годишно за бизнеса в Украйна, която изнася главно стомана, въглища, химикали и зърно за Русия. Като отстъпка пред Русия ЕС отложи прилагането на търговската част от споразумение до края на декември 2015 г. Брюксел се надява, че тази отсрочка ще му позволи да успокои опасенията на Москва. Путин иска обаче тристранни преговори за договаряне на поправки към споразумението на ЕС с Киев, което според него ще навреди на руската икономика.

Източник: БТА