/ БТА
Това става навръх 80-та годишнина от нахлуването на Нацистка Германия в СССР
Президентът на Русия Владимир Путин вижда рискове от нова оръжейна надпревара в света на фона на деградация на системата за европейска сигурност. Той изрази мнението си в статия, озаглавена "Да бъдем отворени независимо от миналото", която излезе на сайта на Кремъл и в германския седмичник "Цайт" във връзка с 80-ата годишнина от началото на Великата отечествена война, предаде ТАСС.

"Цялата система за европейска сигурност сега е силно деградирала. Нараства напрежението, реални стават рисковете от нова оръжейна надпревара", констатира Путин.
Разширяването на НАТО в източна посока и влизането на редица бивши съветски републики в организацията "погреба надеждите за континент без разделителни линии", твърди авторът. "Превратът" в Украйна през 2014 г. според него е бил "организиран от САЩ", а европейските страни "безволно са го подкрепили, предизвиквайки разцепление в самата Украйна и излизането на Крим от състава й".

Путин: Образът на Байдън от медиите няма нищо общо с действителността

"Който и да се опитва сега да пренапише страниците от миналото, истината е, че съветският войник е дошъл на германска земя не за да отмъщава на германците, а с благородната, велика мисия на освободител", подчертава руският лидер.

Русия си спомня с благодарност за съюзниците от антихитлеристката коалиция, за участниците в съпротивата и германските антифашисти от времето на войната, приближавали общата победа. Федерацията се обявява за "възстановяване на всеобхватното партньорство с Европа. Имаме много теми от взаимен интерес" - сигурността и стратегическата стабилност, здравеопазването и образованието, дигитализацията, енергетиката, културата, науката и технологиите, климатичните и екологичните проблеми, изброява Владимир Путин.

"Отворени сме за честно съзидателно взаимодействие - изтъква руският президент. - Потвърждава го нашата идея за създаване на единно пространство за сътрудничество и сигурност от Атлантика до Тихия океан, което да включи различни интеграционни формати, сред които Европейския съюз и Евразийския икономически съюз."

По-късно статията на Владимир Путин ще бъде публикувана в онлайн изданието на "Цайт", а в четвъртък ще се появи в печатното седмично издание под рубриката "Мнения", уточни за ТАСС Йохана Шахт, говорителка на "Цайт".

Кремъл: Срещата между Путин и Байдън беше по-скоро положителна

На 22 юни 1941 г. е дадено началото на операция "Барбароса", при която силите на нацистка Германия нахлуват в Съветския съюз. Откриването на Източния фронт (или началото на Великата отечествена война, както я наричат руснаците) е повратен момент във Втората световна война. След като постигат военни успехи и нахлуват дълбоко в територията на Съветския съюз, германските сили са сразени година и половина по-късно в битката при Сталинград. Червената армия започва контранастъпление, което в крайна сметка довежда до поражението на нацистка Германия.
БТА