Джо Байдън и Владимир Путин
Джо Байдън и Владимир Путин / БТА
Преговорите между президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Джо Байдън в Женева преминаха "по-скоро със знак плюс", както сочи оценка на самия Путин. Страните успяха да разберат къде може да взаимодействат, а къде все още не - "заради категорично разминаване във възгледите". Това заяви днес Дмитрий Песков, прессекретарят на руския лидер, в ефира на радио "Ехото на Москва", предаде ТАСС.

Песков изтъкна значението на приетия съвместен документ за стратегическата стабилност, в който според него се реализира "специфичната отговорност" на двете държави не само пред народите им, но и "пред целия свят".

Русия и САЩ осъзнават, че трябва час по-скоро да започнат преговори за стратегическата стабилност и контрола над въоръженията, подчерта той.
Според руския зам.-външен министър Сергей Рябков, говорил пред в. "Комерсант", този диалог "е въпрос на седмици, а не на месеци", отбелязва Франс прес.

Очаква се тези дни руският посланик в САЩ Анатолий Антонов да се върне във Вашингтон, посочи говорителят на Кремъл във връзка с решението от Женева посланиците на двете страни, отзовани за консултации, да се върнат в съответните мисии.

Путин и Байдън не са обсъждали вчера задълбочено темата за Украйна, но темата за членство на Украйна в НАТО е "наистина онази същата червена линия", за каквито неведнъж е споменавал Путин, каза Песков.

На срещата в Женева не са сверявани списъци за евентуална размяна на затворници между Русия и САЩ, при все че е говорено по темата. "Тази тема не обича публичността и по нея трябва да се работи по-нататък в пълна тишина", посочи говорителят.

Русия възприема "доста позитивно" факта, че САЩ не обвиняват директно руските власти за последните кибератаки. Според американците обаче "някои елементи от тези атаки са могли по един или друг начин да се разгръщат от руска територия" - от страна на физически лица или друг някой, каза Песков.

Важен резултат от срещата бе потвърдената потенциална готовност на двете страни да обсъждат необходимостта от двустранно сътрудничество по въпроса за кибератаките, подчерта той.

Паметна среща между Байдън и Путин: Най-важното, което си казаха (СНИМКИ/ВИДЕО)

Въпросът за следваща среща между Путин и Байдън още не е обсъждан, предварителни планове засега няма, съобщи говорителят на Кремъл в отговор на въпрос.
БТА