Путин назова предварителното условие за решаване на бежанската криза в Европа
Путин назова предварителното условие за решаване на бежанската криза в Европа / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин, заяви, че предварителното условие за разрешаване на бежанската криза в Европа е унищожаването на тероризма, предадоха ТАСС и Ройтерс.

За да се реши проблемът с мигрантите в ЕС, е нужно да се унищожи тероризмът. Причините за сегашния проблем с мигрантите се коренят в дестабилизацията на държавите в цели региони на света - Северна Африка, Афганистан, други страни, каза Путин след среща с унгарския премиер Виктор Орбан в Ново Огарьово, предаде ТАСС.

За да се реши проблемът с мигрантите, ние трябва да отстраним тази първопричина, констатира той.

Необходимо е да се възстанови държавността, икономиката, социалната сфера в тези страни, за да могат хората да живеят в своята собствена страна или да се завърнат там, добави Путин.

Путин назова предварителното условие за решаване на бежанската криза в Европа
netinfo

За това е нужно създаването на необходимите условия, за това е нужно преди всичко унищожаването на тероризма. Това е задача номер едно, посочи руският президент.

Путин каза, че харесва позицията на Унгария спрямо бежанците от Близкия изток в Европа, предаде ТАСС. Президентът добави, че миграционната криза е вътрешен проблем на ЕС, в който Русия не се меси.

Но позицията на Унгария и на нейния премиер (Виктор Орбан), която се изразява в отстояването на европейската идентичност, на идентичността на своята страна и своя народ, на нас ни харесва, каза руският президент.

Путин назова предварителното условие за решаване на бежанската криза в Европа
netinfo
Виктор Орбан от своя страна заяви, че високо цени действията на Русия в Близкия изток по въпроса за уреждане на проблема с бежанците, предаде ТАСС.

Говорейки за отношенията на Русия с ЕС като цяло, Путин изрази увереност, че рано или късно те се нормализират.

Орбан заяви, че времето на автоматичното удължаване на санкциите срещу Русия вече е отминало.

Путин назова предварителното условие за решаване на бежанската криза в Европа
netinfo

Мисля, че в средата на тази година, няма да има възможност за автоматично удължаване на санкциите от страна на ЕС. Всички (в ЕС) започват да разбират, че е нужно сътрудничество. Считам, че е шанс, че ние ще си сътрудничим, заяви Орбан.

По отношение на прилагането на практика на условията на Минските договорености за Украйна, Путин заяви, че сега топката е в ръцете на Украйна, предаде Ройтерс.

Той каза, че Киев е този, който не изпълнява минските споразумения, допълва ТАСС.

Не от нас зависи кога ЕС ще снеме санкциите, които въведе срещу Русия. Ние чухме и продължаваме да чуваме и днес, че всичко зависи преди всичко от изпълнението на минските договорености между враждуващите страни в Украйна, договорености, които са поддържани в нормандски формат от Русия, Франция и Германия, каза Путин и добави, че всеки обективен наблюдател вижда, че топката в този мач сега е в полето на украинските власти, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Путин назова предварителното условие за решаване на бежанската криза в Европа
netinfo
Напомням, че ключовият въпрос е политическото уреждане на конфликта, създаването на политически условия, главното от които е внасяне на промени в конституцията на Украйна, което пряко е записано в минските споразумения. В тях черно на бяло се казва, че тези изменения трябва да бъдат извършени от украинската страна до края на 2015 година. Както виждаме това не беше направено, каза Путин, цитиран от ТАСС.

Той изрази надежда, че Киев ще преодолее политическите проблеми и политическият процес в Украйна ще бъде доведен до край.

Източник: БТА