Путин наказва австрийските медии
Путин наказва австрийските медии / netinfo

Руският президент Владимир Путин е отказал интервюта за австрийските медии, които са били уговорени преди официалното му посещение в Австрия.

Националната телевизия коментира това решение като "наказание", наложено от руския президент. Официалното обяснение за отказа е формулирано като "неприятелско журналистическо отразяване преди държавното посещение".

По-конкретно руската страна има пред вид излъчен преди визитата кратък филмов материал, който показва и кадри от конфликта в Чечения. Кремъл настоя кадрите да бъдат свалени или да бъде направен нов филм.

Австрийската телевизия отхвърли този опит за цензура. "Подобно накърняване на независимостта на австрийската телевизия е немислимо", заяви информационният директор на телевизията Елмар Оберхаузер. "Дори ако трябва да платим такава висока цена, каквато е отказът от интервю с руския президент."

За интервю не е поканен вестник "Курир", одобрен при предварителната селекцията на австрийските медии. Вестникът пише, че от руска страна не е дадено официално обяснение. Според експерти обаче причината е списъкът с въпроси, представен преди посещението. За предварителни интервюта Москва е одобрила вестник "Ди пресе" и седмичника "Профил".

Цензурата в Русия е нещо нормално. Държавата се намесва в работата на телевизията, радиото, вестниците и списанията, за да не допусне критики срещу управлението на Путин, посочва "Курир". /БТА/