Пуканич бе ключов свидетел за цигарената мафия, твърдят в Италия
Пуканич бе ключов свидетел за цигарената мафия, твърдят в Италия / снимка: БГНЕС

Италианският прокурор Джузепе Скелси каза, че убитият хърватски журналисти Иво Пуканич и собственик на седмичника "Национал" е бил един от ключовите свидетели за контрабандата с цигари на Балканите. В тази престъпна схема бе забъркан и бившият черногорски президент, който в момента е премиер на страната Мило Джуканович.

„Ние сме много обезпокоени от случилото се с Иво Пуканич, каза Скелси пред вестник "Ил Пиколо". Той припомня, че сред основните свидетели по делото за цигарената мафия е бил и главният редактор на черногорското издание "Дан" Душко Йованович, който бе убит в столицата Подгорица през месец май 2004 г. Според Джузепе Скелси делото за цигарената мафия по всяка вероятност ще бъде архивирано, защото Мило Джуканович има дипломатически имунитет.

Собственикът на "Национал" Иво Пуканич и директорът на маркетинга в изданието бяха убити при бомбен атентат на паркинга пред редакцията в центъра на хърватската столица Загреб на 23 октомври тази година. На 29 октомври хърватската полиция обяви, че е задържала групата, за която се предполага, че е участвала в убийството на Пуканич.