Психично болен вдигна на крак полицията в Бостън на годишнината от атентатите
Психично болен вдигна на крак полицията в Бостън на годишнината от атентатите / снимка: БГНЕС

Полицията в Бостън задържа един човек и унищожи с контролиран взрив две раници, след като те бяха намерени изоставени край финала на Бостънския маратон.

От полицията съобщиха, че раниците са били взривени поради „предохранителни причини". Инцидентът става в деня, в който се навършва година от атентатите по време на международния маратон, при които загинаха трима души, напомня Фокус.

След намирането на подозрителните раници бяха евакуирани стотици хора. Мъжът, който ги е оставил в центъра на Бостън, е арестуван. Той е психично неуравновесен, съобщи говорителят на градската полиция Майк Маккарти.

Според сведения на очевидци мъжът, облечен в черно и бос, е хвърлил раниците на земята, викайки „Бостън сила", след което опитал да избяга. Задържаният твърдял, че е студент в университета по изкуства и дизайн в Масачузетс.

Атентат окървави 117-ия годишен маратон в Бостън на 16 април миналата година. Експлозиите отнеха живота на трима души, стотици бяха ранени. Два мощни взрива отекнаха почти едновременно на разстояние от около 100 метра един от друг. Пълните с хора улици в района се превърнаха в кървава сцена с откъснати крайници и изпотрошени стъкла. Малко по-късно трета бомба избухна в библиотеката „Джон Кенеди" в града, като нямаше пострадали.

Оказа се, че зад атентатите стоят двамата братя Тамерлан и Джохар Църнаеви. Тамерлан Царнаев почина при престрелка с полицията край Бостън, а по-малкият му брат Джохар бе заловен при мащабна операция на правоохранителните органи на САЩ. Оказа се, че Църнаеви са планирали и други терористични атаки, а според полицията двамата чеченци се считат за джихадисти, които са се радикализирали сами.