Кемниц
Кемниц / БГНЕС
Най-малко 18 души, сред които трима полицаи, са пострадали при вълненията в източния германски град Кемниц, предаде ТАСС, като се позова на местната полиция. Обстановката в Кемниц е напрегната след убийството на 35-годишен германец в града на 25 август, за което бяха задържани иракчанин и сириец. Вчера в Кемниц се проведоха протести на крайнодесни групи и контрадемонстрация. По уточнени данни в проявите в града са се включили общо над 11 000 човека. Предишните информации бяха за 8000 демонстранти. Нощта в Кемниц като цяло е преминала спокойно. Над 2000 полицаи са били разположени в града, където не са били регистрирани нови инциденти.

Напрежение и протести в Кемниц

Кемниц
БГНЕС

"Полицията задържа около 300 души. Те изглежда се опитваха да се внедрят в група поддръжници на партията "Алтернатива за Германия". Полицията предотврати сблъсъка между различни групи", се посочва в изявление на полицията.

По време на протестите имаше множество сблъсъци с полицията.

Над хиляда души се събраха за протеста на десни популисти в Кемниц

Кемниц
БГНЕС

Полицията съобщи и нови данни за броя на участниците в двата протеста в града, които се оценяват на около 9500. По-рано беше съобщено за общ брой от около 8000 участници.
 
Най-малко 9 души са пострадали при протестите, съобщава ДПА. Отбелязани са най-малко 25 престъпления, включително унищожаване на собственост, телесни повреди, съпротива при арест и използване на знаци на забранени организации.

Заподозрян за убийството в Кемниц търсил убежище у нас

Кемниц
БГНЕС

Кемниц
БГНЕС

Освен протестите в Кемниц беше извършено и нападение срещу 20-годишен афганистанец, който е леко ранен. Според полицията нападателите са четирима неизвестни със скрити лица.
 
След приключването на митинга на крайнодесните организации, много протестиращи от двете страни отказаха да напуснат района.

Полицията засили присъствието си в района и докара водни оръдия, с падането на нощта. Общо в града бяха разположени 1800 полицаи.

Критики към германската полиция заради протестите

Кемниц
БГНЕС


Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви в интервю за вестник "Билд", че безредиците в Кемниц са шокиращи, а нацистките поздрави по улиците на германски градове са позор за Германия, предаде ТАСС.
 
"На срещата в четвъртък на министрите на външните работи във Виена моите европейски колеги доста често повдигаха тази тема", заяви Маас. Министърът каза, че "както жестокото убийство (на 35-годишния германец), така и отвратителните нападения срещу случайни минувачи шокират". "Всички престъпници трябва да усетят строгостта на правовата държава", заяви Маас.
 
"Това, което, разбира се, ясно давам да се разбере, е, че мнозинството от германските граждани смятат подобни нападения за неприемливи, те са отворени към света и толерантни", добави той. Министърът посочи, че "когато става дума за ксенофобия, десен екстремизъм и расизъм, на Германия с основание се гледа особено критично". "Ако по нашите улици днес отново се показват нацистки поздрави, това е позор за страната ни", заяви министърът. Маас призова германците "да не извръщат поглед", а "да застанат с лице срещу неонацистите и антисемитите".

БТА