Протести на сепаратисти в Каталуния отново прераснаха в безредици снощи, когато демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията, а на телевизионни кадри се виждаха горящи коли и барикади в Барселона, предаде ДПА.

Протестиращите в Барселона хвърляха тоалетна хартия, защото "има много за чистене" (СНИМКИ)

Полицията в североизточната испанска област, където неразрешен от централните власти референдум за независимост предизвика конституционна криза преди две години, каза, че демонстранти са замеряли служителите на реда с бомбички, камъни и с предмети, съдържащи киселина.

БГНЕС

Това беше третият пореден ден на протести след спорното решение на Върховния съд по-рано тази седмица да даде дълги присъди затвор на девет сепаратистки лидери за ролята им в референдума от октомври 2017 г.

Регионалният лидер Ким Тора призова незабавно да бъдат спрени насилствените прояви в Барселона, предаде АФП. "Не можем да позволим инциденти като тези, които виждаме по улиците. Това трябва да спре незабавно", каза Тора в ефира на местна телевизия.

БГНЕС

Испанските власти съобщиха, че най-малко 80 души, включително 46 полицаи, са били ранени по време на вчерашните размирици. Арестувани са 33 човека, предаде АП.

40 000 демонстрираха в Барселона срещу осъждането на каталунски сепаратистки лидери

Испанският министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка заяви, че в Каталуния ще бъдат изпратени допълнителни полицейски сили, за да гарантират сигурността, съобщи Ройтерс.
БТА