Нидерландиия продължава да е в тежък локдаун, но дузина заведения отвориха врати и в събота в знак на протест срещу наложените мерки. Те моментално бяха подкрепени от клиенти, които седнаха да хапнат или да пийнат набързо в незаконно отворилите барове.

Нидерландия обяви облекчаване на COVID мерките

В петък премиерът Марк Рюте обяви отваряне на магазини, фризьорски салони и спортни зали, като отмени отчасти локдауна въпреки рекордния брой нови случаи на COVID-19 в страната.

Нидерландия бар
БГНЕС


"Правим голяма стъпка, което означава също, че поемаме голям риск", заяви Рюте на пресконференция. За пръв път от средата на декември ще могат да работят до 17 ч. магазините, които не продават стоки от първа необходимост, фризьорите, салоните за красота и други доставчици на услуги. Те ще подновят работата си при спазване на строги условия.
 

Нидерландия бар
БГНЕС

Баровете, ресторантите и културните обекти ще останат затворени поне до 25 януари, обяви нидерланският премиер. Още тогава много ресторанти отвориха врати, а други заявиха, че ще започнат работа от събота въпреки плановете на правителството. Обществената подкрепа за едномесечния локдаун намалява въпреки натоварването, на което са подложени болниците, и рекордния брой новозаразени.

Локдаунът в Нидерландия не успява да спре вълната на Омикрон

Правителството на Рюте въведе локдауна в средата на декември, по време на вълната от случаи на варианта Делта. Дневният брой на заболелите в Нидерландия се движи около и над 35 000 за денонощие.