Проди: Решението на конфликта в Ливан е ключово за мира в Близкия изток
Проди: Решението на конфликта в Ливан е ключово за мира в Близкия изток / netinfo

Италианският премиер Романо Проди предупреди, че мирът в размирния Близък изток е невъзможен, ако първо не бъде намерено решение на политическата криза в Ливан, предаде Асошиейтед прес.

След срещи с представители на съперничещите си политически сили Проди заяви, че Рим подкрепя стъпките, предприети от ливанското правителство за поддържане на мира и за запазване на единството и независимостта на Ливан.

Италианският премиер бе вчера на еднодневно посещение в Бейрут - второ в разстояние на два месеца. Проди бе в ливанската столица ден след като генералният секретар на Арабската лига Амр Муса заяви, че опитите му за намиране на решение на кризата в Ливан са завършили с неуспех, макар да не изключва преговори между враждуващите партии в бъдеще.

Участници в антиправителствените протести от различни религии се включиха снощи в празненство по случая Коледа, предаде ДПА.

Членове на радикалната шиитска групировка Хизбула забавляваха деца, облечени като Дядо Коледа. Един от демонстрантите - християнин по вероизповедание, отбеляза, че

по-скоро би се молил заедно с мюсюлмани от своята коалиция отколкото с християни от съпернически партии.

Главата на Англиканската църква - архиепископът на Кентърбъри Роуан Уилямс, смята, че е налице почти пълна липса на надежда, че може да бъде намерено политическо решение на израелско-палестинския конфликт, предаде Асошиейтед прес.

В коледното си обръщение, което ще бъде излъчено днес, Уилямс обръща внимание, че и израелците, и палестинците се страхуват от сценарий, при което светът ще гледа другаде, докато те изчезват.

Архиепископът на Кентърбъри, който се завърна съвсем наскоро от посещение в Израел и палестинските територии, влезе в събота в остра риторика с британското правителство, отбелязва агенцията. Уилямс обвини кабинета, че недалновидността и

невежеството на политиката му в Ирак излагат на риск християнските общности в Близкия изток. Говорител на министерството на външните работи бързо опроверга изявлението му, като хвърли вината за страданията върху екстремизма на онези, които се противопоставят на демократичното общество.