Пробив в газопровод разпали голям пожар в Москва
Пробив в газопровод разпали голям пожар в Москва / снимка: БГНЕС

Без жертви се размина най-мощният пожар в следвоенната история на Москва, който избухна след пробив в газопровод в югозападната част на руската столица минути след Деня на победата и продължи до сутринта, съобщи ИТАР-ТАСС.

Първите съобщения в московските оперативни служби постъпиха малко след полунощ. Над града се изви огнен стълб с височина над 150 м, а небето над Москва се оцвети в тъмнооранжево. На местопроизшествието бяха изпратени десетки противопожарни коли и линейки, лично кметът Юрий Лужков и министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу пристигнаха, за да координират действията на аварийните служби.

Лужков потвърди, че петима души са пострадали. Четирима обгорени са настанени в болница, а един, с 8 процента изгаряния, е отказал хоспитализация. Кметът изтъкна, че не е допуснат срив в енергийната система, въпреки че няколко столични ТЕЦ-а се захранват именно от този газопровод.

Тръбата с диаметър 1200 мм и налягане 12 атмосфери се е скъсала поради рязко покачване на налягането или някаква друга техническа причина. По-рано представители на правоохранителните органи не изключиха версията за умишлен саботаж, довел до разхерметизация на авариен клапан с диаметър около метър. Пробивът е станал на надземен участък от тръбопровода.

Малко след 5.00 часа тази сутрин пожарът бе локализиран и пламъците започнаха видимо да спадат. След като аварийните служби успяха да затворят всички спирателни кранове, притокът на газ бе прекратен, но е нужно време, докато освободеният газ изгори напълно.

Към 7.30 ч. московско време пламъците спаднаха до 15 м височина. Черни кълба дим се вият над района. Пожарникарите не се ангажират с прогнози кога огънят ще бъде окончателно потушен. Органите на реда не позволяват на  телевизионните оператори да се приближат до местопроизшествието.

Внезапно засилване на пламъците, макар за кратко, предизвика предположение за вторичен пробив, което обаче бе опровергано. Асфалтовото платно на Мичурински проспект е унищожено на 300 м от епицентъра на пожара. По данни на агенция Интерфакс са прекъснати стационарните телефони на поне 80 000 абонати в Москва.

Градските власти са готови да разгледат възможните претенции на собствениците на автомобили, пострадали от пожара в Югозападна Москва, съобщи кметът на руската столица Юрий Лужков, намиращ се на мястото на пробива на магистралния газопровод, който причини пожара.

Зам.-кметът Пьотр Бирюков призна, че пожарът е бил най-големият за последните десетилетия, но подчерта, че крупни разрушения няма, а не е имало и никаква опасност за жителите на района. Обитателите на съседните сгради не са били евакуирани. Мичурински проспект и околните улици остават затворени.