Съдия от Ню Йорк нареди на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп и на децата му Доналд Тръмп младши и Иванка Тръмп да дадат свидетелски показания във връзка с гражданско дело за данъчните практики на неговата група, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Съдия Артър Енгорън отхвърли искането на защитата на Тръмп за анулиране на призовката, издадена от прокурорката на Ню Йорк Летисия Джеймс. Експрезидентът на САЩ и децата му имат 21 дни да дадат показания, което означава, че срокът изтича на 10 март.

Доналд Тръмп отнесъл от Белия дом писма от Ким Чен-ун и Обама

Летисия Джеймс, членка на Демократическата партия, започна разследването си през 2019 г., а през януари тази година заяви, че е открила съществени доказателства, сочещи за финансови измами, извършени от Тръмп. "Правосъдието спечели", заяви тя след обявяването на решението, като подчерта, че "никой не е над закона".

По време на двучасовото съдебно заседание адвокатите на Тръмп обвиниха прокурорката, че заобикаля конституционните права на техния клиент, като се опитва да получи показания, които да може да използва в наказателно дело, отбелязва Ройтерс.
БТА