/ Gulliver/Getty Images
Надзорният съвет на компания Facebook днес остави в сила решението да се блокира акаунтът на бившия американски президент Доналд Тръмп, предадоха световните агенции. Дългоочакваното решение може да е знак за това как компанията ще се отнася в бъдеще към световни лидери, които нарушават правилата, отбелязва Ройтерс.

Facebook блокира за неопределено време достъпа на Тръмп до акаунтите му в едноименната социална мрежа, както и в мрежата Инстаграм заради опасения от бъдещи размирици след щурма от 6 януари срещу Конгреса от привърженици на милиардера. 

Още при блокирането на акаунтите шефът на Facebook Марк Зукърбърг каза, че рискът да се позволи на президента да продължава да използва услугата, предлагана от компанията, е просто прекалено голям. 

После Facebook отнесе въпроса до неотдавна учредения си надзорен съвет, който включва учени, адвокати и правозащитници, за да решат те дали да запазят в сила забраната. Съветът беше създаден от Facebook като независим орган в отговор на критиките към компанията за справянето й с проблемните материали. Facebook поиска от съвета също да отправи препоръки как да се процедира с акаунтите на политическите лидери.

В последните години всички технологични платформи имаха проблеми с това как да се действа с политици и лидери, които нарушават ръководните им принципи. Facebook беше подложен на критиките както от тези, които смятат, че компанията трябва да изостави досегашния си подход спрямо политически изказвания, така и от онези, които мислят, че забраната на акаунтите на Тръмп е обезпокояваща проява на цензура.

Тръмп има окончателна забрана да ползва и Туитър, където имаше над 88 милиона последователи.
БТА