Доналд Тръмп е очакван в Ню Йорк в неделя вечерта, според Fox News
Доналд Тръмп е очакван в Ню Йорк в неделя вечерта, според Fox News / Gulliver/Getty Images
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разкритикува федералното разследване срещу Рудолф Джулиани и заяви, че няма никаква представа какво са търсили федералните агенти в жилището и офиса на бившия му адвокат в Манхатън, предаде Ройтерс.

"Това е много, много несправедливо", каза републиканецът Тръмп в телефонно интервю за "Фокс бизнес нетуърк". "Руди е патриот, който обича тази страна, и не знам какво търсят, какво правят. Казаха, че било свързано с подаване на различни документи. Руди толкова много обича тази страна".

Претърсване в апартамента на Руди Джулиани в Ню Йорк

Федералната прокуратура разследва Джулиани от година и половина. В това число влиза призовка от 2019 г., видяна от Ройтерс, отнасяща се до финансовите му дела като част от разследване за възможно пране на пари, измама, нарушаване на финансовите правила при водене на предизборна кампания, даване на неверни показания и възпрепятстване на правосъдието, в добавка към твърдения за нарушаване на закона за чуждестранните агенти.

Джулиани, който е бивш кмет на Ню Йорк, някога оглавяваше същия този Южен съдебен окръг на Ню Йорк, който сега разследва деловите му взаимоотношения с Украйна като адвокат на Тръмп. Официално не са му повдигани никакви обвинения.

Вчера адвокатът на Джулиани Боб Костело заяви, че при претърсването на дома на клиента му са иззети мобилни телефони и компютри.

В заповедите за обиск е пишело, че Джулиани е нарушил законодателството за чуждестранните агенти, като не се е регистрирал като такъв, твърдение, което Джулиани отхвърля, каза Костело.

Джулиани започна да представлява Тръмп през 2018 г. на фона на федерално разследване за намеса на Русия в президентските избори през 2016 г., които бяха спечелени от Тръмп.

В навечерието на миналогодишните избори Джулиани застана начело на усилия за изнамиране на компромати срещу тогавашния кандидат за Белия дом на демократите Джо Байдън и сина му Хънтър в Украйна. Байдън победи Тръмп и по-рано тази година встъпи в длъжност. Байдън и синът му отрекоха да са вършили нещо незаконно.

Във вчерашното си изказване адвокатът на Джулиани допусна, че разследването срещу клиента му е политически мотивирано - обвинение, което Белият дом отхвърли.

"Министерството на правосъдието сега е независимо", заяви днес пред Си Ен Ен прессекретарят на Белия дом Джен Саки. Американското президентство не е разполагало с никаква предварителна информация, че домът на Джулиани ще бъде претърсван, добави тя.

Срещу Джулиани има заведени дела и във връзка с действията му му около миналогодишните избори и щурма на Капитолия на 6 януари - едното е заведено от конгресмен демократ, а другото от компанията за машини за гласуване "Доминиън вотинг системс".
БТА