Косовският вътрешен министър Джелал Свечла коментира изявлението на Александър Вучич, в което последният заяви, че ще посети Косово и няма да пита Албин Курти (премиерът на Косово – бел.ред.) за позволение.

Свечла предупреди, че Вучич ще бъде задържан, ако дойде в Косово без разрешение, предаде Анадолската агенция.

"Дали Вучич трябва да бъде допуснат или не, е въпрос, който трябва да реши министър-председателят в случай на искане за разрешение. Ако той влезе без разрешение, е ясно кои институции ще се занимават с този въпрос", добави силовия министър на Косово.

Вътрешният министър отговори на въпроса дали сръбският президент ще бъде задържан, ако влезе в Косово без разрешение

"Ако той дойде в Косово без разрешение, да, без никакво съмнение. Как смятате, че един чужд гражданин може да влезе в Република Косово без разрешението на косовските институции? Какви са последствията? Въпросът е, че ако ръководителят на друга държава влезе на ваша територия без разрешение, вие нямате държава." - отговори той.

Свечла също така заяви: "Не вярвам, че Вучич е достатъчно луд, за да дойде в Косово без разрешение".

В изявлението си пред медиите след срещата за диалог между ЕС, Сърбия и Косово, проведена миналата седмица в Брюксел, сръбският президент Вучич заяви, че ще отиде в Косово веднага щом получи "демократично разрешение" и че няма да пита косовския премиер Албин Курти за това. Той заяви, че ще попита само сърбите в Косово.

В отговор Курти заяви, че когато Вучич поиска разрешение за посещение, той ще го анализира с най-голяма сериозност и искреност.
БГНЕС