Андрей Бабиш
Андрей Бабиш / БГНЕС
Европейската комисия днес потвърди, че европейската служба за борба с измамите ОЛАФ е приключила разследването срещу премиера на Чехия Андрей Бабиш за конфликт на интереси. Докладът на ОЛАФ е изпратен в Прага, уточни говорителят на комисията.

По неговите думи засега съдържанието на доклада остава поверително, тъй като процедурата не е приключила. Все още е необходимо ОЛАФ да изпрати доклада си на чешки език. След това чешките власти ще разполагат със срок от два месеца за отговор.

Чешкият премиер Бабиш се разкая за комунистическото си минало

Според медийни съобщения проверката е потвърдила, че Бабиш е в конфликт на интереси, защото негови фирми са сред най-големите получатели на европейско финансиране в страната. От 2017 г. управлението на тези фирми е прехвърлено, за да се спазят изискванията на закона.

След 19-часови дебати: Чешкият кабинет оцеля при вот на недоверие

Говорител на ЕК днес уточни, че изпратеният в Прага в края на миналата седмица доклад е окончателен. Фактите са установени, очакваме чешките власти да съобщят как възнамеряват да изпълнят отправените препоръки, добави той.

Над 200 000 души протестират в Прага срещу премиера Бабиш (СНИМКИ)

ЕК днес отказа да коментира разследването, водено в Малта за смъртта на журналиста Дафне Галиция. Неведнъж комисията е призовавала за независимо и задълбочено разследване, както и за изправяне на виновниците пред съда, посочи говорителят. Той отбеляза, че ЕК вече е препоръчала на малтийските власти да търсят съдебна отговорност от корумпираните.
БТА