/ БГНЕС
Централният комитет на управляващата партия на Зимбабве Африкански национален съюз на Зимбабве-Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) даде до утре в 12:00 ч. местно време краен срок на Робърт Мугабе да подаде оставка като президент. В противен случай в парламента ще започне процедура по импийчмънт, предадоха световните агенции. Новината съобщи след заседание на Изпълнителния комитет на партията министърът по киберсигурността Патрик Чинамаса.

На заседанието Мугабе бе отстранен от председателския пост на партията, потвърди Чинамаса. На негово място е назначен Емерсън Мнангагва. Той беше вицепрезидент на Зимбабве, но на 6 ноември Мугабе го отстрани от поста му. Именно това отстраняване постави началото на политическата криза в Зимбабве и доведе до намесата на военните.
Управляващата партия освен това взе решение да издигне Мнангагва за кандидат за президент на Зимбабве на изборите през 2018 г., предаде Франс прес.

Междувременно стана ясно, че Мугабе се е съгласил да подаде оставка след 37 години на президентския пост, предаде Ройтерс, като се позова на източник, запознат с хода на разговорите между Мугабе и зимбабвийските военни, обявили по-рано тази седмица, че завземат властта.
 
Мугабе ще направи изявление по държавната телевизия по-късно. Засега подробности от условията на споразумението между него и военните за подаването на оставка не са известни, е казал източникът.

Зимбабве
БГНЕС

Военните в Зимбабве превзеха властта, отричат да са извършили преврат
 
Съпругата на Мугабе - Грейс Мугабе, бе отстранена от лидерския пост на женската лига към управляващата партия и изключена от партията. Изпълнителният партиен комитет я обвини в насаждане на език на омразата, на дух на разделение, както и в присвояването на роли и на правомощия, които не са й били делегирани, предаде Асошиейтед прес.
 
Решенията на Изпълнителния комитет ще бъдат официализирани на специален партиен конгрес идния месец.
 
Парламентът на Зимбабве пък подновява работа във вторник и ако дотогава Мугабе не подаде оставка, то процедурата за импийчмънт ще започне в този ден.
 
Делегати на днешното заседание на Изпълнителния комитет съобщиха, че като заместник-председател на управляващата партия е бил отстранен Пелекезела Мпоко. Той е втори вицепрезидент на Зимбабве, предаде Ройтерс.

Зимбабве
БГНЕС

Над 100 милиона души по света гладуват
 
Делегати на заседанието на Изпълнителния комитет на партията казаха още, че Грейс Мугабе и други лица ще бъдат съдени, предаде Ройтерс.
 
Няколко високопоставени партийни членове, които бяха приближени на Грейс Мугабе, бяха изгонени от партията, допълва Асошиейтед прес.
 
Сред тях са министърът на висшето образование Джонатан Мойо, министърът на финансите Игнасиус Чомбо, племенникът на Мугабе и министър на държавните служби, труда и социалното осигуряване Патрик Жувао, министърът на външните работи Уолтър Мземби и министърът на местното самоуправление, благоустройството и жилищното строителство Савиур Касукувере и др.

Зимбабве
БГНЕС

БТА