/ Пресцентър, Министерски съвет
Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обсъдиха приоритетите по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. и предстоящата среща на върха на тема "Западни Балкани" през май в София. Двамата се срещнаха в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет, съобщи правителствената пресслужба.
 
Борисов: Няма по-добро място от ЕС

Българският премиер посочи, че страната ни се подготвя отговорно за своето първо председателство и в сътрудничество с останалите страни от Тройката председателства.
 

Пресцентър, Министерски съвет



Активно се работи с Естония за постигане на максимална приемственост по отворените досиета, каза Борисов и изтъкна, че по време на своето председателство България ще търси баланс и консенсус по актуалните теми на Европейския съюз.
 
Бойко Борисов и Доналд Туск обсъдиха и организацията на срещата на върха през май 2018 г. в София, на която двамата ще бъдат домакини. Темата за Западните Балкани е важна не само за страните от региона, но и за целия Европейски съюз, е общото мнение на Борисов и Туск.
 
Председателството на ЕС има уникалния шанс да ни обедини, смята Лиляна Павлова
 

Пресцентър, Министерски съвет


Според тях българското председателство създава подходяща обстановка за конструктивно обсъждане на темата за европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, гарантиране на икономическото развитие на региона, неговата транспортна, енергийна, инфраструктурна и дигитална свързаност с Европейския съюз.
 
Българите са по-скоро оптимисти за европредседателството

Председателят на Европейския съвет даде подкрепата си за постигане на приоритетите на българското председателство. "Очаквам българското председателство и предстоящата среща на върха в София да дадат възможност на страната ви да изиграе конструктивна роля при справянето с предизвикателствата на европейския дневен ред", подчерта Доналд Туск и посочи, че ще разчита на българското правителство да бъде стабилен партньор за единството в региона.
БТА