/ iStock photos/Getty images
Гръцките власти представиха днес нови планове за справяне с горските пожари, които често опустошават страната по време на горещите и сухи лета.

Плановете включват промени в разполагането на противопожарни самолети и увеличаване на персонала в специализираните звена за гасене на горски пожари, предаде Асошиейтед прес.

Новите планове бяха представени на фона на големи пожари миналата година, които убиха повече от 20 души и унищожиха огромни масиви от гори и земеделски земи. Пожарът в Североизточна Гърция, който горя неконтролируемо в продължение на около две седмици, се превърна в най-големия горски пожар, регистриран в страна от Европейския съюз, откакто Европейската информационна система за горски пожари започна да води регистър през 2000 г.

Гръцкото правителство определи климатичните промени и екстремните метеорологични условия, включващи по-сухи зими и по-чести горещини през лятото, като допринасящи за повишения риск от горски пожари в страната.

Новите планове бяха представени от началника на гръцката противопожарна служба генерал-лейтенант Теодорос Вагиас, а представянето съвпадна с Международния ден на горите, който се отбелязва днес.

„Това е голяма битка за нас. Това е климатична криза, това е време на нужда“, каза на презентацията гръцкият министър на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас. „Ще положим огромни усилия това лято, за да направим най-доброто, на което сме способни, според нашите възможности, за да можем да защитим гърците, да защитим туристите, да защитим къщите им и да защитим, разбира се, дивата природа и нашите гори“.

Промените включват излитане на противопожарни самолети в началните етапи на горските пожари, вместо да чакат искане за въздушна подкрепа от наземните противопожарни екипи, след като пожарът вече се е разпространил. Включва се и разполагане на повече противопожарни камиони в началните етапи на всеки горски пожар. Броят на специализираните екипи за гасене на горски пожари ще се увеличи от шест на 16, включително 10, които ще могат да се разгръщат бързо с помощта на самолети. Горските звена ще бъдат разположени на земята заедно с пожарникарите за по-добра координация по време на пожари.

Гърция също така се стреми да увеличи броя на противопожарните си самолети със седем нови самолета Canadair през следващите няколко години. Самолетите са основното средство за гасене на пожари от въздуха, използвано в Гърция и няколко други европейски страни, и се очаква гръцките депутати да одобрят днес законопроект относно покупката.

Поръчката е за пет нови самолета с шест тона воден капацитет, заедно с два допълнителни самолета, които ще бъдат получени чрез програмата на Европейския съюз за гражданска защита RescEU, която подпомага страните-членки при справяне с бедствия, каза гръцкият правителствен говорител Павлос Маринакис днес.

Той отбеляза също, че първите два самолета ще бъдат доставени на Гърция през 2027 г., още един през 2028 г. и още един през 2029 г., а останалите три ще пристигнат през 2030 г.

Министър-председателят Кириакос Мицотакис планира да пътува до Канада в неделя, като се очаква да подпише и сделката с Canadair, отбелязва още АП.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симона - Алекс Михалева/БТА