Правителството на Проди чака вот на доверие
Правителството на Проди чака вот на доверие / netinfo

Долната камара на италианския парламент - Камарата на представителите, ще гласува вот на доверие на правителството на Романо Проди, а горната камара - Сенатът, ще гласува вот на недоверие на министъра на околната среда Алфонсо Пекораро Сканио. Премиерът поиска вот на доверие, след като един от съюзниците му в управляващата левоцентристка коалиция - партията "Пополари - съюз на демократите за Европа", излезе от нея.

Малката центристка формация напусна правителството заради повдигнатите обвинения в корупция срещу съпругата на нейния лидер - министърът на правосъдието Клементе Мастела. Правосъдният министър подаде оставка миналата сряда. Франс прес отбелязва, че Проди със сигурност ще получи вот на доверие от долната камара на парламента, където разполага с по-голямо мнозинство.

Правителството обаче загуби крехкото си мнозинство в Сената, който ще гласува вот на недоверие на Сканио заради кризата с боклука в Неапол. Министърът на околната среда изключи категорично възможността да подаде оставка, като се аргументира, че не чувства никаква вина. Сканио предупреди, че ако сенаторите от управляващите партии не го подкрепят, Зелената партия ще оттегли поддръжката си за правителството.