Пламъци са обхванали манастира "Св. преподобни Лука" във Стирио в префектура Беотия, Централна Гърция, предаде националната телевизия ЕРТ. В цялата страна заради пожари са загинали стотици животни.

Монасите от манастира "Св. преподобни Лука" са били евакуирани навреме. Към момента както от земята, така и от въздуха противопожарните сили все още се борят със стихията там, която е тръгнала от горски площи по-рано днес.

Това е само един от многото пожари, които продължават да бушуват в страната този сезон. 

В помощ на съседите: Български пожарникари заминаха за Гърция

Днес по обяд започна и друг пожар край Вайа - отново в Беотия, където пожарникари са спасили мъж заедно със шестнадесетгодишния му син, блокирани от пламъците. 

От вчера службите се борят и с мащабен пожар в горския природен парк Парнита в столичния район на Атика. Летателните средства за гасене са пристигнали за броени минути на локацията. Въпреки това в подножието на най-високата планина на Атика (Парнита) повече от десет къщи в различни селища са били обхванати от пламъците.

Понастоящем от въздух на място работят девет хеликоптера и осем самолета.

В префектура Еврос, Северна Гърция, са изгорели 1 200 кошера, 910 дребни животни, осем крави и над 50 пасища, написа в електронното си издание телевизия Скай.

В префектура Фтиотида, над Беотия в Централна Гърция, са изгорели 5 000 декара за няколко часа. Там е имало стада, които фермерите не са могли да спасят. Така са загинали повече от 500 животни. 

След големите пожари в Гърция: Замърсяване десет пъти над нормата във въздуха (ВИДЕО)

Телевизия Скай публикува и снимки на гръцкия метеорологичен сайт meteo.gr, в които се вижда как гъст дим над Гърция е стигнал до островите Малта и Сицилия.
 
Мелина Христова/БТА