Пожар унищожи вековни маслинови дървета в Гърция
Пожар унищожи вековни маслинови дървета в Гърция / снимка: БГНЕС, архив

Пожар унищожи вековни маслинови дървета на 23 км от археологическия обект Делфи в Централна Гърция, съобщи полицейски източник.

Огънят не заплашва къщите и археологическия обект Делфи, но е унищожил много стари маслинови дървета, съобщи представител на местната полиция. Говорителят на противопожарната служба потвърди пред радио Алфа, че няма опасност за жителите на близките села. Той допълни обаче, че „вековни маслинови дървета са изгорели”, предаде БГНЕС.

Четири самолета-цистерни, 19 пожарни коли и 70 огнеборци се включили в борбата с огъня, съобщиха пожарникарите. Друг горски пожар започна днес в село Маратон, на 45 км от Атина, причинявайки материални щети на поне шест къщи, съобщи гръцката осведомителна агенция АНА-МПА.

Два самолета, четири хеликоптера, 32 пожарни коли и стотина огнеборци опитвали да овладеят огъня, причинен от инцидент с автомобил, който се блъснал в електрически стълб, съобщи кметът на Маратон Йорданис Лоисос. Заради силния вятър Гражданска защита издаде предупреждение за „голяма опасност от пожари” между понеделник и петък и забрани движението на превозни средства тази седмица по горските пътища в област Аркадия, в Пелопонес, където през 2007 г. стана кървав пожар.

Горските пожари в Гърция, които са чести през лятото, са основната причина за обезлесяването на страната и за развитието на незаконното строителство.