пожар Калифорния
пожар Калифорния / БГНЕС
Бързо разрастващият се горски пожар в Северна Калифорния предизвика евакуацията на цял град и изпепели стотици постройки.

Десетки хиляди американци бяха принудени да бягат от бедствието, изоставяйки колите си, носейки на ръце деца и домашни любимци.

"Селището Парадайс е до голяма степен разрушено, каза капитан Скот Маклийн от противопожарната служба.

пожар Калифорния
БГНЕС

По думите му са разрушени две хиляди сгради в градчето с 27 000 жители, на около 290 км североизточно от Сан Франциско. Броят на пострадалите и нанесените щети засега не могат да бъдат уточнени, защото властите нямат достъп до опасния район. От болница в града бяха евакуирани с хеликоптери над 60 пациенти.
Началникът на противопожарната служба в окръг Бют Дарън Рийд каза на пресконференция, че двама огнеборци и много местни жители са ранени.

Шерифът на окръг Бют Кори Хоуни каза, че положението е много сериозно и опасно.

пожар Калифорния
БГНЕС

Огънят лумна с преминаването на силни ветрове през щата. Предизвикан от вятъра пожар в окръг Вентура, северно от Лос Анджелис, за часове изпепели 15 кв. мили залесени площи.
Изпълняващият длъжността губернатор на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение в засегнатия район в северната част на щата.

пожар Калифорния
БГНЕС

Ужасяващи видеоматериали в социалните мрежи показват автомобили, които са движат по пътища като в тунели от пламъци. Много хора са притеснени за свои възрастни близки, които живеят в домове за стари хора или сами.

пожар Калифорния
БГНЕС


 
БТА