Лидерите от Г-20, събрали се на индонезийския остров Бали, приеха декларация, в която се казва, че осъждат агресията на Русия срещу Украйна, предадоха Ройтерс и Франс прес.

В декларацията се казва, че "повечето лидери осъждат войната в Украйна и подчертават, че тя причинява огромно човешко страдание и задълбочава съществуващи проблеми в световната икономика".

Докато ракети обстрелват украински градове: 7 милиона домове са на тъмно

Декларацията бе одобрена от всички членове на Г-20, съобщиха за Ройтерс дипломатически източници. Делегат от Германия заяви, че документът е бил приет, без да бъдат внасяни корекции в първоначалния ѝ вариант, публикуван вчера.

В декларацията се изтъква, че са били изразени и "други гледни точки и различни оценки на ситуацията и санкциите". 

Лидерите от Г-20 се обединяват също така около идеята, че международното право трябва да бъде спазвано и че употребата на ядрени оръжия е недопустима. Освен това те приветстват инициативата за износ на зърно от Украйна през Черно море.

В декларацията се казва още, че централните банки на страните от групата ще продължат да коригират по подходящ начин темпото на затягането на монетарната си политика.

Президентът на САЩ пропусна галавечерята на лидерите от Г-20

Лидерите от Г-20 се споразумяха да продължат да полагат усилия за ограничаване на покачването на световните температури до 1,5 градуса по Целзий, като вземат мерки за поетапен отказ от употребата на въглища.

Неправителствени организации обаче разкритикуваха страните от Г-20 за това, че на срещата на Бали не са се ангажирали с достатъчно амбициозни цели в борбата с глада и бедността, предаде ДПА.

БТА