Приблизително 26 000 души са били принудени да напуснат испанския ваканционен остров Тенерифе, тъй като високите температури и силните ветрове пречат на усилията за справяне с огромния пожар, съобщиха службите за спешна помощ, предаде АФП.

"По предварителни оценки са били евакуирани повече от 26 000 души", написаха службите за спешна помощ в X, позовавайки се на данни от преброяването.
 

Тенерифе пожари
БТА


Пожар избухна в национален парк на остров Тенерифе


По-рано официалните лица заявиха, че около 4500 души са били евакуирани от началото на пожара.

Но след неочаквано тежка нощ на "тежки метеорологични условия", характеризиращи се със силни ветрове и по-високи от очакваните температури, властите наредиха още евакуации.

"Пожарът и времето се промениха и се наложи да евакуираме пет общини в северната част на Тенерифе", заяви Мануел Миранда, като посочи "опасността и близостта на пожара".
 

Тенерифе пожари
БТА


Монтсе Роман, технически директор на службата за извънредни ситуации, предупреди, че е "възможно да се проведат допълнителни евакуации, ако пожарът се разпространи".

Горският пожар на Тенерифе се разпространява в северната част на острова

Министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка, който посети центъра за контрол на пожара и засегнатите райони, заяви, че всички ресурси на държавата са предоставени на острова за справяне с "тази изключително сериозна извънредна ситуация".

Министър-председателят Педро Санчес също ще посети Тенерифе утре.

Според официални представители пожарът е предизвикал огромен стълб от дим, който вече се простира на около осем километра във въздуха и се издига далеч над върха на вулкана Тейде, който се извисява над острова.

С височина 3 715 метра Тейде е най-високият връх в Испания и популярна туристическа дестинация, но всички пътища към националния парк са затворени.

Пожарът избухна, след като архипелагът беше засегнат от гореща вълна, която остави много райони сухи.
 

Тенерифе пожари
БГНЕС


Миналата година беше особено тежка за горските пожари в Европа, като Испания беше най-засегнатата страна - близо 500 пожара, които унищожиха повече от 300 000 хектара, според Европейската информационна система за горските пожари.

През тази година се съобщава, че почти 76 000 хектара са били опустошени от 340 пожара в Испания, една от европейските страни, които са най-уязвими от изменението на климата.
БГНЕС