/ iStock/Getty Images

Отношенията между Вашингтон и Пекин са на най-ниското си ниво от историческото посещение на бившия американски президент Ричард Никсън през 1972 година, когато се възстановяват дипломатическите отношения между двете страни. Това заяви посланикът на САЩ в Китай Никълъс Бърнс, цитиран от Bloomberg.
 

“Това може да е най-ниското ниво оттогава“, заяви дипломатът в хода на видео дискусия. „Привидно имаме непрестанна конкуренция между нас“.

 

Откровените коментари на посланика идват в момент, когато министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е в Сингапур за регионален форум за сигурност, който ще включва среща с китайския му колега Вей Фенхе.

 

Отбелязвайки „дълбоките разделения“ между Пекин и Вашингтон във всичко, от икономика и технология до сигурност и човешки права, Бърнс заяви, че Китай „се стреми да добие военна мощ, за да се противопостави на САЩ“ и съюзниците, включително Япония, Южна Корея и Австралия.

 

Американците вярват, че Китай не играе по правилата в сферата на икономиката и търговията, каза Бърнс, добавяйки, че има интензивна конкуренция между двете най-големи икономики в света за ключовите индустрии на бъдещето, включително изкуствен интелект и биотехнологии. Дипломатът отбелязва, че търговската конкуренция е честна, „но китайците се стремят да милитаризират много от тези технологии и това представлява истинско предизвикателство за нас“.

 

Бърнс също разкритикува Китай за репресивната политика в Хонконг, където според него Пекин е „угасил“ всички останали свободи, и в Синдзян, където той повтори обвиненията на САЩ, че действията на Китай представляват геноцид. Пекин отхвърля критиките към политиката си в Хонконг и Синдзян като неоправдана намеса във вътрешните му работи.