/ iStock/Getty Images
Правителството на Китай отново призовава САЩ да предоставят пълна и детайлна информация за дейността на американските биолаборатории на територията на Украйна, за които се твърди, че са военни. Това заяви в петък на брифинг официалният представител на китайското външно министерство Жао Лицян, коментирайки информационната справка на Пентагона за поддръжка на украински биообекти, предава ТАСС.

„Отново призоваваме Съединените щати да обяснят напълно и подробно дейностите, които самите те са извършили в Украйна, а не тези, които са извършвани от украинска страна“, каза той. „Ние още веднъж призоваваме Съединените щати да спрат да се противопоставят на създаването на протокол за проверка“.

Пентагонът публикува информационна справка в четвъртък, в която се посочва, че през последните 20 години американските власти са предоставили подкрепа на 46 различни цивилни лаборатории, здравни заведения и центрове за диагностика на заболявания в Украйна, взаимодействието е извършено за мирни цели.

По-рано официалният представител на руското Министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви, че по време на специална военна операция са установени факти за спешно прочистване на следи от военна биологична програма, изпълнявана в Украйна, финансирана от Министерството на отбраната на САЩ. Според него е получена информация от служители на украинските биологични лаборатории за спешното унищожаване на особено опасни патогени на 24 февруари: чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести.

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд на 9 март, говорейки на изслушване в комисията по външни работи на Сената на САЩ на Конгреса на САЩ, призна, че в Украйна има съоръжения, където се извършват изследвания в областта на биологията. По думите й, Вашингтон се опитва попречи тези изследвания да преминат в ръцете на руските сили.