/ istock
От 2021г. насам храната в Гърция е поскъпнала два пъти по-бързо от средния доход, което изправя домакинствата пред труден избор - да намалят потреблението на основни стоки или да увеличат разходите си за хранителни продукти за сметка на други разходи.

Хранителните продукти са станали по-скъпи с най-малко 30% от началото на инфлационната криза, което изправи средностатистическото гръцко домакинство пред дилема: да пренасочи 20 % от месечните си доходи единствено за храна или да ограничи потреблението на  най-необходимите продукти.

За сравнение - от 2021 г. до края на края на 2023 г. средната работна заплата в Гърция се е увеличила с 12 %(от 1117 евро на 1251 евро през 2023 г.).

За същия период индексът на цените на хранителните продукти се е повишил от 102 пункта на 127,9 пункта според Ценовата обсерватория на Евростат.

Начинът, по който са се справили домакинствата през 2023 г., ще бъде отчетен през септември в годишното проучване на семейните бюджети. Данните показват, че ще има по-нататъшен спад в потреблението – какъвто беше случаят с миналогодишното проучване – но също така и увеличаване на съотношението на разходите за храна спрямо общия доход, особено в домакинствата с ниски и средни доходи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Магдалена Димитрова/БТА