/ БГНЕС

Бившият президент на Украйна Петро Порошенко реагира на изявлението на руския президент Владимир Путин за готовността му да му предостави политическо убежище. Той обвини настоящия украински държавен глава Владимир Зеленски, че "иска да направи подарък на Путин" като преследва проевропейската опозиция в Украйна, написа Порошенко на страницата си във Фейсбук.

Порошенко се завърна в Украйна, хиляди го посрещнаха на летището

„Сега самият Путин потвърди това", подчерта Порошенко и посочи, че Зеленски трябва да обърне повече внимание не на политическите "разправии", а на защитата на страната. "Съветвам Владимир Александрович да спре да угажда на Путин и да започне да защитава страната. И да насочи натам своите и усилията на правоохранителните органи, които сега са се занимават повече Порошенко, отколкото с руската заплаха“, написа още бившият президент.

По повод предложението на Путин той отбеляза, че руската практика „да се грижи“ за украинската политика приключи още през 2014 г., а сегашната ситуация ще бъде решена без участието на Кремъл.


Запорираха цялото имущество на бившия украински президент Порошенко

По време на съвместната пресконференция с президента на Франция Еманюел Макрон на 7 февруари Путин обяви, че е предложил Русия да предостави при нужда политическо убежище на Петро Порошенко „по хуманитарни причини“.

Бившият украински държавен глава е заподозрян за държавна измяна. Путин припомни, че именно Порошенко е подписал Минските споразумения, които предвиждат автономия за превзетите от руски сепаратисти Донецка и Луганска области.

БГНЕС