Сергей Лавров и Майк Помпео
Сергей Лавров и Майк Помпео / БГНЕС
Властите на САЩ възнамеряват да задълбочат сътрудничеството си с Русия в борбата с тероризма и наркотрафика, заяви американският държавен секретар Майк Помпео на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров във Вашингтон, предаде ТАСС.

"Обсъдихме темата за борбата с тероризма и търговията на наркотици. Специалните служби на двете ни страни поддържат редовно сътрудничество в тези области. Ще продължим да го правим. Смятаме да направим това сътрудничество още по-качествено и по-добро", каза Помпейо.

Русия и САЩ са готови да водят диалог за нормализиране на отношенията, заяви Сергей Лавров.

Помпео заплаши Русия с ответни мерки, ако се намеси в президентските избори в САЩ

"Ситуация, в която се натрупват разногласия между двете най-големи ядрени държави не е приемлива. Това не е от полза нито за нашите страни, нито за международната общност, то създава допълнително напрежение на международната сцена и в света като цяло. Затова ще продължим диалога. И в двете страни има такава готовност и заедно ще търсим възможности за нормализиране на двустранните отношения", каза Лавров. Той добави, че би било наивно да се допуска, че незабавно ще се постигне взаимно разбирателство по ключови въпроси и че никога няма да има 100-процентово съвпадане на позициите.

САЩ и Русия са готови да окажат съдействие на Северна Корея за постигане на пълната й денуклеаризация, заяви Помпео.

"И аз, и външният министър Лавров сме изпълнени с решимост да помогнем на Северна Корея да постигне пълна денуклеаризация", каза Помпейо и добави, че САЩ разчитат Русия да спазва изцяло санкциите на ООН срещу КНДР.

Тръмп скастри шефа на ФБР за разследването за руската намеса, окачестви обвиненията като „смехотворни“

Помпео заяви още, че администрацията на Тръмп силно се надява, че Северна Корея ще продължи да изпълнява ангажиментите си да работи за денуклеаризация и няма да провежда повече изпитания на ракети с голям обсег, предаде Ройтерс.

Лавров заяви, че Русия е готова да направи публично достояние водени със САЩ поверителни комуникации от периода 2016-2017 г., които според него ще опровергаят всякакви твърдения, че Москва се е месила в политиката на САЩ.

"Предложихме на колегите си да се съгласят да публикуваме тези комуникации по поверителни канали в периода между октомври 2016 и ноември 2017 г., за да може нещата да станат напълно ясни за много хора. За жалост тази администрация отказва това", каза Лавров.

Съединените щати се надяват на нарастване на двустранния стокообмен с Русия, въпреки санкциите, заяви Помпео, цитиран от ТАСС.
БТА