/ БГНЕС
На няколко места в Нагорни Карабах отново имаше сражения между азербайджанските и арменските сили, в момент, когато Съединените щати активизират усилията си за слагане на край на най-кръвопролитните боеве в планинския анклав от повече от 25 години, предаде Ройтерс.

Отново напрежение в Нагорни Карабах

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се срещна поотделно във Вашингтон с министрите на външните работи на Азербайджан и Армения в нов опит за прекратяване на избухналите на 27 септември кръвопролития, в които според руския президент Владимир Путин досега са убити 5000 души.


Срещите на азербайджанския и арменския външен министър с Помпейо продължиха по около 30-40 минути. Попитан как са преминали разговорите, арменският първия дипломат Зограб Мнацаканян заяви пред журналисти на излизане от Държавния департамент: "Много добре". Той добави, че работата по сключване на споразумение за примирие ще продължи.

Държавният секретар на САЩ прие първо азербайджанския външен министър Джейхун Байрамов, а след интервал от един час - и арменския му колега, отбелязва Франс прес.

Ескалация на конфликта между Армения и Азербайджан (ВИДЕО)

Преди срещите Помпейо прояви предпазливост. "Това е сложна дипломатическа ситуация", каза той и припомни, че няколко споразумения за прекратяване на огъня са се провалили.

Помпейо отбеляза, че по принцип САЩ и повечето европейски страни се обявяват за спиране на боевете, преди да се пристъпи към дипломатическо уреждане на конфликта.

От избухването на насилието в края на миналия месец е потвърдена гибелта на близо 1000 човека, отбелязва ДПА. Арменската страна съобщи за убити 874 войници и над 30 цивилни. Азербайджан изнесе данни за 63 цивилни жертви, но не дава информация за военните си загуби. 
БТА