Полският парламент гласува нов антитерористичен закон
Полският парламент гласува нов антитерористичен закон / Guliver/Getty Images

Полският Сейм (долната камара на парламента) прие днес нов антитерористичен закон, предаде ТАСС, цитирайки агенция ПАП. Законът бе подкрепен от 249 депутати, 173 -ма бяха против, а 10 се въздържаха.

Авторите на закона, подготвен от управляващата партия "Право и справедливост", смятат, че одобряването му означава "пълно неприемане на тероризма". Опозицията твърди, че законът нарушава гражданските права.

Новият закон урежда антитерористичната дейност на специалните служби.

Правителството ще може да обявява четири нива на терористична опасност, ако получи информация за подготвян или извършен терористичен акт. Двете последни нива - третото и четвъртото - дават право на властите да забраняват масови прояви и да използват армията за антитерористични операции в страната.

Освен това полските специални служби ще могат да събират сведения за терористична дейност и свързаните с нея лица и да създават информационна база на тази основа.

Агенцията за вътрешна сигурност ще има право да следи в продължение на три месеца чужденци, които будят подозрения, да подслушва телефонните им разговори и да контролира кореспонденцията им. Освен това властите ще могат да блокират минимум за 30 дни достъпа до информация с екстремистки характер в интернет.

Международна комисия разкритикува Полша заради нов закон за реформа на полицията и специалните служби

Венецианската комисия на Съвета на Европа обаче веднага разкритикува полския закон. Комисията, която е консултативен орган по конституционно право, каза, че гаранциите, предвидени в закона, не са достатъчни, за да предотвратят негова прекомерна употреба, както и неоправдана намеса в личния живот на хората. Тя препоръча на полските власти да създадат допълнителни механизми за контрол на полицията и другите правоохранителни органи.

Това е второто критично мнение на комисията към политиката на консервативното полско правителство, което дойде на власт през ноември. По-рано тази година тя разкритикува властите за това, че на практика са парализирали дейността на полския Конституционен съд.

Източник: БТА