/ БГНЕС

Полските компании ще използват правните си възможности, за да търсят компенсации за прекъсването на доставките на руски газ, заяви полският президент Анджей Дуда на среща с чешкия си колега Милош Земан в Прага.

„Газпром”: Доставките на газ за България и Полша са напълно спрени

"Разбира се, полските фирми, сключили договори с Русия за доставка на газ, които в момента де факто се нарушават от Русия, а условията им, както виждаме, са напълно нарушени, ще предприемат съответните правни стъпки", обясни полският лидер.

Дуда допълни, че е уверен, че полските компании ще бъдат компенсирани "за нарушаването на договорните условия" от руската страна.

"Газпром" спря доставките на газ за българския "Булгаргаз" и полския PGNiG от 27 април поради неплащане в рубли. Известно е, че Полша купува от Русия около 9 милиарда кубически метра газ годишно, което е малко по-малко от половината от общото ѝ потребление.

Полша ще поиска от ЕК да въведе мита за природния газ, петрола и въглищата от Русия

Както съобщава Блумбърг, позовавайки се на свои източници, около десет европейски купувачи на руски газ вече са открили сметки в „Газпромбанк“, а четирима от тях са платили за горивото в рубли.

БГНЕС