„Полша ще получи първия транш от средствата на ЕС по Националния план за възстановяване на страната“, заяви полският министър-председател Доналд Туск по време на съвместна пресконференция с ръководителя на ЕК Урсула фон дер Лайен, съобщи „TVP World”.

EK е готова да предостави на Полша 5 млрд. евро под формата на предварително финансиране, т.е. като авансово плащане; това ще помогне на страната да извърши работата си по декарбонизация и да се бори с изменението на климата.

През ноември 2023 г. ЕК обяви, че е дала положителна оценка на изменения Национален план за възстановяването (НПВ) на Полша. Измененията включваха, наред с други въпроси, допълнителни заеми в размер на 23 млрд. евро, поискани от тогавашния министър-председател Матеуш Моравецки. Това проправи пътя на Полша да получи предварително финансиране в размер на 5 млрд. евро.

Проевропейското правителство на Туск получи вот на доверие в парламента на Полша

Полската НПВ на стойност 59,8 млрд. евро се състои от заеми (34,5 млрд. евро) и безвъзмездни средства (25,3 млрд. евро). Планът предвижда 55 реформи и 56 инвестиции.

Ръководителят на ЕК изрази задоволство и от инициативата на Полша за присъединяване към Европейската прокуратура.
Тя заяви, че това е чудесна новина както за полските граждани, така и за европейските партньори и гражданите на Европа.
БГНЕС