/ БГНЕС
Лидерът на полската опозиция Доналд Туск заяви, че Полша може да получи блокираните от Брюксел европейски средства от плана за възстановяване "още през декември", предаде Франс прес.

Туск е кандидат за премиер на Полша на проевропейска трипартийна коалиция, която на парламентарните избори на 15 октомври спечели мнозинство в полския парламент.

"Аз съм кандидатът за премиер на опозицията и ако застана начело на правителство, много бързо ще вземем мерки, за да може първите плащания да бъдат направени още през декември", каза Туск пред полски журналисти в Брюксел.

Полша, която членува в Европейския съюз от 2004 г., неведнъж се конфронтира с Брюксел по време на управлението на националистическата партия "Право и справедливост", започнало през 2015 г.

На изборите на 15 октомври "Право и справедливост" загуби мнозинството си в парламента и сега разполага само със 194 депутати. Проевропейската опозиция, оглавявана от Туск, спечели 248 от общо 460 депутатски места.

По време на предизборната си кампания Туск, който е бивш председател на Европейския съвет, пое ангажимент да възстанови връзките с Брюксел, за да бъдат деблокирани 35 милиарда евро европейски средства от плана за възстановяване след ковид. Тези средства бяха замразени от Европейския съюз заради съдебни реформи на Варшава.

Туск се срещна вчера в Брюксел с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Резултатите от парламентарните избори "ясно показаха на цяла Европа, че демокрацията, правовата държава, свободата на изразяването и европейското единство продължават да са наистина важни за нашите граждани", каза Туск, като изтъкна, че е горд от факта, че е "поляк и европеец".
Божидар Захариев/БТА