Полша очаква повече солидарност от страните в НАТО
Полша очаква повече солидарност от страните в НАТО / снимкa: БГНЕС
Полша, която прие на своя територия обект от американската система за противоракетна отбрана, би искала повече солидарност от страна на партньорите в НАТО, заяви днес в Братислава полският външен министър Радослав Шикорски, цитиран от Франс прес.

"Очакваме повече солидарност от целия Алианс заради риска, който поемаме в името на общата ни сигурност", каза Шикорски след разговори със словашкия си колега Ян Кубиш. Това е проект, по който се води полемика, той поражда различни мнения дори в САЩ, отбеляза Шикорски.

Проектът за разполагане на елементи от американския противоракетен щит в Централна Европа многократно бе критикуван от словашкия премиер Роберт Фицо, според когото Вашингтон не се е консултирал достатъчно с Москва. Словакия, която както и Полша е бивш сателит на съветския блок, е член на НАТО от 2004 г.

"Полша приема последствията от несъгласието на Русия за радара", каза ръководителят на полската дипломация.

Вашингтон предвижда до 2013 г. да разположи десет ракети прехващачи в Полша и мощен радар в Чехия, за да контрира възможни нападения с балистични ракети с голям обсег от страна на държави като Иран, припомня АФП.