Полският министър-председател Матеуш Моравецки
Полският министър-председател Матеуш Моравецки / БГНЕС
Варшава няма да участва в срещата на Вишеградската четворка в Израел заради спор с еврейската държава за ролята на Полша във Втората световна война, заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки, цитиран от ДПА.

Моравецки съобщи, че Варшава няма да изпрати делегация на форума в Ерусалим, след като израелският външен министър Израел Кац каза, че поляци "са сътрудничили" с нацистите и "са закърмени с антисемитизъм", предаде Асошиейтед прес. Моравецки беше заплашил да изтегли полската делегация от участие във форума, ако израелското правителство не осъди казаното за Холокоста от новия временен външен министър Кац. А още вчера полският премиер каза, че няма да замине за Израел, е ще изпрати външния министър. Причината бе изказване на Нетаняху миналата седмица за полското сътрудничество с нацистите.

Срещата на страните от Вишеградската група е отменена, след отказа на Полша да участва, заяви чешкият премиер Андрей Бабиш, цитиран от чешката агенция ЧТК и Ройтерс.

Бабиш каза, че вместо това ще има двустранни срещи, а срещата на върха може да бъде насрочена за втората половина на годината, посочва ЧТК.

Премиерите на страните от Вишеградската четворка трябваше да участват в двудневна среща в Израел, но полският министър-председател Матеуш Моравецки обяви, че Варшава няма да участва заради спор с еврейската държава за ролята на Полша във Втората световна война.
БТА